Aká je česká medzinárodná predvoľba alebo ako volať do Česka?

23.07.2021

Okrem otázok na slovenskú telefónnu predvoľbu a ako na Slovensko volať zo zahraničia, sa stretávame často aj s otázkou, aká je česká predvoľba a ako zo Slovenska telefonovať do Českej republiky. V tomto blogu si to vysvetlíme.

Česká medzinárodná predvoľba +420

Predvoľba pri volaní na české číslo zo zahraničia je +420, alebo 00420 (ak nechcete či neviete použiť „plusko“). Ako sme si vysvetlili v blogu o volaní na slovenské čísla, tieto dve formy písania predvoľby nie je možné kombinovať a preto je možné využiť buď + alebo 00, no v žiadnom prípade nie +00420.

Ako volať do Česka?

Rozdiel medzi slovenskými a českými telefónnymi číslami je ten, že kým slovenské čísla sú 10-miestne, české majú iba 9 číslic. V praxi to vyzerá tak, že na rozdiel od nás na Slovensku, v ČR pred číslami nepoužívajú 0. K českému telefónnemu číslu, či už pevnej linky alebo mobilnému, tak jednoducho stačí pripojiť predvoľbu +420 a môžete volať.

Ako volať na české čísla zo zahraničia?

Predvoľby pevných liniek a mobilov v Čechách

V Česku spoznáte to, či sa jedná o mobilné telefónne čísla alebo čísla pevných liniek podľa prvých číslic rovnako ako u nás.

Čo sa týka pevných liniek, pokiaľ by sme si od slovenských čísel odmysleli 0, ktorú máme na začiatku predvoľby (ako napr. 02, 031, 051...), čísla by sme mali podobné, ako v Českej republike (ich predvoľby sa začínajú napr. 2, 31, 51...).

Telefónne čísla pevnej linky sú rozdelené podľa krajov:

  • začínajúce sa číslom 2 patria Prahe
  • začínajúce sa 31 – 58 patria ostatným krajom

Rozdiel je však najmä v mobilných telefónnych číslach. Kým u nás sa mobilné telefónne čísla začínajú 09xx, v Čechách sú to tie, ktoré sa začínajú číslami 601 – 799. Množiny v týchto číselných rozsahoch patria rôznym mobilným operátorom, vlastník množiny však automaticky neznamená aj prevádzkovateľ čísla, keďže to si môže zákazník preniesť k inému operátorovi.

Rozdelenie všetkých telefónnych čísel určuje tzv. číslovací plán, ktorého presné znenie si môžete prečítať na stránkach českého telekomunikačního úradu. Užitočná je však tiež česká stránka www.predvolby.cz, kde sú prehľadne uvedené všetky základné informácie o predvoľbách v ČR.

Pevne veríme, že bol tento článok nápomocný pre tých, ktorí si nevedia rady ako volať do Čiech. V prípade, že by ste mali nejaké ďalšie nejasnosti, neváhajte nám zanechať otázku dole v komentároch.


Ak sa vám náš článok páčil, nenechajte si ujsť ďalšie a sledujte nás na sociálnych sieťach.

Lajknite nás na Facebooku  

User Rating: %1$s / %2$s 4

Autor blogu - Petra Čtvrtníčková
V našej spoločnosti som začínala na obchodnom oddelení ako podpora pre potenciálnych aj existujúcich zákazníkov. Za 3,5 roka som sa naučila mnoho o zákazníckych potrebách či požiadavkach a zistila som, akú situáciu sa klienti snažia najčastejšie vyriešiť a o aké služby majú najväčší záujem. Neskôr ma zlákal marketing, kde využívam všetky svoje doterajšie skúsenosti a spolu s kolegami sa venujem novým projektom, službám a návrhom na zlepšovanie. Tiež sa zaoberám písaním blogov a článkov, ktoré pomáhajú našim čitateľom prísť na to, ako by im služby VIPTel mohli uľahčiť pracovnú, či súkromnú komunikáciu.

petra
Instagram logoLinkedIn logoFacebook logoVIPTel blog logo

Back to blogs