Viete koľko stojí volanie do zahraničia na slovenské číslo?

15.05.2020

Viete koľko stojí volanie do zahraničia na slovenské číslo?

Chcete volať známemu, ktorý má slovenské číslo, no viete, že je v zahraničí na dovolenke, alebo na služobnej ceste? Nie ste si istý, koľko budete za taký hovor platiť? V našom článku sa to dozviete bez ohľadu na to, akého operátora používate.

Ak sa vy nachádzate doma na Slovensku a chcete volať niekomu, kto má slovenské telefónne číslo, ale je v zahraničí, nemusíte sa báť zvýšených poplatkov. Keďže vy nemusíte vedieť, že dotyčný sa nachádza v zahraničí, platíte vždy rovnako, ako keď voláte v rámci Slovenska.

Uvedieme konkrétne príklady:
  • Ak volanie na mobilné číslo stojí u vášho operátora napr. 0,10 € / min., presne toľko zaplatíte aj za volanie na slovenské číslo vášho známeho, ktorý je aktuálne v zahraničí.
  • Ak máte napr. neobmedzené volania na mobilné čísla v rámci SR, môžete volať donekonečna aj na slovenské číslo vášmu známemu, ktorý je v zahraničí a váš účet za telefón to nijako nezvýši.
Volanie do zahraničia na slovenské telefónne číslo

Prečo za volanie do zahraničia na slovenské číslo platíme rovnako?

Ako sme už spomenuli, ten, ktorý telefonuje nemusí vedieť, že dotyčný, ktorému volá sa aktuálne nachádza v zahraničí, preto by bolo nefér, ak by za takýto hovor platil viac. Keďže však operátori majú s hovormi na slovenské čísla do zahraničia vyššie náklady, môže sa to premietnúť na účte za telefón tomu, kto hovor v zahraničí príjme.

Ak ste už cestovali do zahraničia, možno si spomínate na SMS-ky, ktoré ste dostali od svojho operátora po prekročení hraníc. Okrem núdzových telefónnych čísel sú v nich aj informácie, za aké tarify v danej krajine telefonujete, posielate SMSky a dátujete. Ak cestujete mimo EÚ, zvyčajne sa v tejto správe uvádza aj cena za prijatý hovor. Teraz už viete prečo. :) Je to práve kvôli tomu, že zo Slovenska ľudia volajú na slovenské čísla do zahraničia za štandardnú tarifu, no keďže sú náklady na takýto hovor vyššie, zaplatí ich ten účastník, ktorý hovor zo Slovenska mimo EÚ príjme.

Hovory v rámci celej EÚ sú vďaka regulovanému roamingu spoplatnené tak, ako keby ste boli doma. (O roamingu v rámci EÚ si môžete prečítať na stránke EÚ.)

Volanie do zahraničia na slovenské telefónne číslo

Ak aj naďalej máte pochybnosti, ako sú hovory spoplatnené, obráťte sa na svojho operátora, ktorý vám s tým pomôže. Ak vás zaujímajú aj ďalšie témy zo sféry telefonovania, neváhajte nám napísať do komentárov, o čom by ste si radi prečítali nabudúce.

Ak sa vám náš článok páčil, nenechajte si ujsť ďalšie a sledujte nás na sociálnych sieťach.

Lajknite nás na Facebooku  

obrázky: pixabay.com

Hodnotenie: 1

Autor blogu - Petra Čtvrtníčková
V našej spoločnosti som začínala na obchodnom oddelení ako podpora pre potenciálnych aj existujúcich zákazníkov. Za 3,5 roka som sa naučila mnoho o zákazníckych potrebách či požiadavkach a zistila som, akú situáciu sa klienti snažia najčastejšie vyriešiť a o aké služby majú najväčší záujem. Neskôr ma zlákal marketing, kde využívam všetky svoje doterajšie skúsenosti a spolu s kolegami sa venujem novým projektom, službám a návrhom na zlepšovanie. Tiež sa zaoberám písaním blogov a článkov, ktoré pomáhajú našim čitateľom prísť na to, ako by im služby VIPTel mohli uľahčiť pracovnú, či súkromnú komunikáciu.

petra
Instagram logoLinkedIn logoFacebook logoVIPTel blog logo

Späť na všetky blogy