Vyskúšajte HD telefonovanie

20.07.2020
HD telefonovanie
HD kvalita nie je trendom iba vo vizuálnych médiách, ale aj vo zvuku. Na to, aby ste ho mohli využiť je potrebné mať správne zariadenie, nastavenia a aj operátora, ktorý HD telefonovanie podporuje. Aktualizovali sme pre vás článok, ktorý vám ozrejmí, ako telefonovať v HD kvalite a ako sa vlastne pri telefonovaní zvuk prenáša.

Ako funguje prenos zvuku pri telefonovaní?

U VoIP operátorov, teda aj v sieti VIPTel, sa hlas prenáša pomocou tzv. kodekov. Najčastejšie sa jedná o kodek o G.711 (dodnes používaný aj v sieťach „klasických“ operátorov), prípadne úspornejší kodek G.729. Väčšina ľudí pri bežnom hovore používa práve prvý menovaný G.711. Je najrozšírenejší a kvalita zvuku pri jeho použití je štandardná. Keďže ste na neho zvyknutý, zdá sa vám, že hovoru nič nechýba. Vedeli ste však, že pri tejto kvalite vaše zariadenie prenáša iba zlomok počuteľného frekvenčného rozsahu?

Ako funguje telefonovanie?

Ako využívať HD telefonovanie?

Ak chcete HD kvalitu vyskúšať, nakonfigurujte si telefónne čísla VIPTel na dvoch zariadeniach a nastavte si na nich kodek G.722, ktorý patrí do rodiny tzv. HD (tiež známych ako wideband) kodekov. Najjednoduchšia možnosť je stiahnutie a nastavenie telefónneho čísla do našej aplikácie VIPTel Phone, v ktorej sa kodek G.722 použije automaticky, pokiaľ ste na internet pripojený cez Wi-Fi. Zavolajte si medzi aplikáciami a všimnite si rozdiel v kvalite hovoru oproti volaniam do ostatných sietí. Príčinou zvýšenia kvality je viac ako dvojnásobný frekvenčný rozsah, ktorý kodek G.722 v porovnaní s inými dokáže preniesť.

Ak by ste HD telefonovanie chceli využívať so stolovým telefónom, podporujú ho všetky Grandstream telefóny, ktoré máme v ponuke. Najlacnejší telefón, Grandstream GXP1620 je k dispozícii už za 60 € s DPH. K dispozícii máme aj pokročilé modely s BLF tlačidlami rýchlej voľby, ktoré poskytujú veľké pohodlie pri práci s telefónom, či high-end modely pre manažérov či operátorov call centier.

Kvalitný zvuk pri telefonovaní

Prečo sa HD kodek nepoužíva bežne?

HD kvalita hlasu má aj mínusy Pri telefonovaní cez úsporný kodek G.729 míňate približne 100kb za minútu hovoru. Pri použití HD audio kodeku G.722 je to až 8-krát viac, čo je napríklad dôvod, prečo tento kodek naša aplikácia VIPTel Phone využíva prioritne iba pri Wi-Fi pripojení. Či to je však dôvod, pre ktorý tento kodek nepoužívajú všetci operátori, sa môžeme len domnievať.

Ak sa rozhodnete HD telefonovanie vyskúšať, budeme radi, ak nám dáte vedieť, či ste spozorovali rozdiel v kvalite dole v komentároch. 😊

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na našej infolinke +421 2 20 28 20 28 alebo na [email protected].

Nenechajte si ujsť ďalšie užitočné články a sledujte nás na sociálnych sieťach.

Lajknite nás na Facebooku  

Hodnotenie: 5


Späť na všetky blogy